Ekkora a baj? – megszűnik az urológiai osztály a Hetényiben

Megosztás

Pár nappal ezelőtt a közösségi oldalakon már felmerültek olyan pletykák, hogy hamarosan megszűnik az urológiai osztály a szolnoki Hetényi Géza kórházban. Mostanra a feltételezések bebizonyosodtak, maga az orvosigazgató közölte, hogy orvoshiány miatt november 6-tól, azaz jövő héttől megszűnik az urológiai fekvőbeteg osztály.

Dr. Kudrjavcev Anatolij, a Hetényi orvosigazgatója árnyalni próbálta az aggasztó híreket. „A változás nem jelenti az urológiai ellátás teljes megszűnését a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben. A szakrendeléseket továbbra is minden munkanapon biztosítjuk mind a szakrendelőben, mind a régi kórházi ambulancián. Emellett egynapos sebészeti műtétekre is lehetőség nyílik csakúgy, mint eddig” – hangsúlyozta, tehát a bezárás a fekvőbeteg pácienseket érinti.

A hivatalos tájékoztatás szerint az osztályon dolgozók közül többen családi okokra hivatkozva, illetve nyugdíjazás miatt távoznak, de feltételezhető, hogy az utóbbi évek kormányzati döntései is kimondva-kimondatlanul, de szerepet játszanak az orvosok felmondásában. Az Eurostat idén publikált, de 2021-es adatai alapján százezer főre vetítve Magyarország dobogós az orvoshiány tekintetében.

„A többi fekvőbeteg páciens ellátására a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kijelölt kórházakban, jelen esetben várhatóan a budapesti és debreceni klinikán kerül sor” – tette hozzá az orvosigazgató.

A Facebookon, érthető okokból nagy visszhangot kapott az ügy. „Már nincs több beteg?” – kérdezte ironikusan egy kommentelő, mire egy másik hozzászólótól megérkezett a keserű válasz: „orvosaink nincsenek.”

Kérdéses, mennyi ideig nem működik majd a Hetényiben az urológiai fekvőbeteg-ellátás

A kórház egyébként a hirdetése ellenére nem talált az urológiai osztályra főosztályvezető főorvost, de a honlapjukon található „álláslehetőségek” menüpont alatt látható, hogy számtalan betöltetlen állás van, belgyógyásztól kezdve gyermek intenzív szakápolón át neurológus szakorvosig.

Bár a skandináv országokból valószínűleg meglepődnének, hogy komplett osztályok zárnak be ideiglenesen, a megyében egyáltalán nem egyedülálló a helyzet: tavaly ilyenkor a gyermek, csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás szűnt meg a Hetényiben, Jászberényben pedig szeptember elsejéig hétvégén és délután 16 óra és reggel 8 óra között nem üzemelt a szülészet és a gyermekosztály. Akinek mégis az említett időben támadt kedve szülni, azt Szolnokra, Ceglédre, vagy Hatvanra irányították.

A Hetényi addig is, keresi a lehetőségeket, hogy újra biztosítani tudják a megfelelő körülményeket.

Képek: Mészáros János/MTI, Bugány János/MTI

Kapcsolódó cikkek